Film „Boja nara“ & Nicolas Jaar Soundtracks

Osam godina nakon velike izložbe „Kaleidoskop“ Sergeja Paradžanova i revije njegovih filmova u novosadskim bioskopima, film „Boja Nara“ ponovo će biti prikazan u Novom Sadu 13. januara, ovaj put sa sinhronizovanim saundtrekom koji je uradio niko drugi do Nicolas Jaar.

„Boja nara“ je umetničko, filmsko ostvarenje sovjetskog režisera Sergeja Paradžanova iz 1968. godine. Iako je bio cenzurisan i zabranjen u Sovjetskom savezu, našao se među deset najboljih filmova francuskog časopisa „Cahier Du Cineme“ 1982. godine i među sto najboljih filmova časopisa „Time Out“.

Film je pravo remek-delo 20. veka, likovno-poetska biografija jermenskog pesnika, muzičara i pevača Sajat-Nove, „poezija koja se gleda”.

Nicolas Jaar (1990) je mladi američki kompozitor, studijski muzičar i „live artist”. Proslavio se 2011. godine albumom „Space is only noise“. Od tada je snimio 20-ak singlica, 3 albuma, bezbroj remiksa i više od 10 objavljenih livemix izdanja.

Alternativni soundtrack za Boju nara je objavljen posebno (2015. godine) kao album, desinhronizovan u odnosu na film, pod imenom Pomengranates.