Дoček 7527: impresije sa Malte na Kamernoj sceni SNP-a

U okviru saradnje dve Evropske prestonice kulture, gradova Novog Sada i Valete, prestonice kulture 2019. godine, proizašao je i nastup Renza Spiterija, umetnika sa Malte koji će nastupiti u Novom Sadu u okviru Дočeka 7527.

Ovaj internacionalno priznati muzičar, perkusionista, kompozitor i producent, novosadskoj publici predstaviće projekat „Quintessence“ na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u nedelju, 13. januara sa početkom u 17 časova.

Umetnik opisuje „Quintessence“ kao improvizaciju koja je započela slučajnim eksperimentisanjem sa zvučnim karakteristikama velikih metalnih ploča i objekata koje je slučajno pronalazio. Spiteri stavlja sebe kao solo-izvođača na izazov u kojem testira svoje znanje koje ima o tehnologiji i kreativnoj upotrebi tehnologije i pronalazi načine da to znanje spoji sa umetnošću sviranja perkusija.

Performans „Quintessence“  obuhvata brojne aspekte praktičnog performansa, i zbog toga nastaje jedinstveno iskustvo koje će sve prisutne, zajedno sa umetnikom, „povesti“ na svojevrsno muzičko putovanje.

„Quintessence“ je nastao u uskoj saradnji sa Kraljevskim konzervatorijumom u Hagu još 2012. godine, i od tada je predstavljen u nekoliko gradova širom Evrope. Tokom 2018. godine bio jedan od značajnijih performansa u okviru proslave titule „Valeta 2018 – Evropska prestonica kulture“.

Ulaz na performans je slobodan.

Vidimo se na Дočeku!